Suiker donuts

Gepubliceerd op 18 juni 2020 om 22:14

Hmm jammie dit keer had ik echt zin in suiker donuts! Had dit ook nog nooit zelf gemaakt. Het is wel een hele klus maar dan heb je ook wat! Raad je wel aan om ze dezelfde dag op te eten dan zijn ze wel het lekkerst. 


Ingrediënten:
2½ tl actieve droge gist
2 el warm water
1/2 tl kristalsuiker
450 g bloem 
1 kopje volle melk warm
60 g boter, kamertemperatuur
3 grote eierdooiers
2 el kristalsuiker
1 kopje kristalsuiker ( met 1 tl kaneel optioneel)

 

Bereidingswijze:

Roer 2 el warm water, 1/2 tl suiker en 2 1/2 tl actieve droge gist in een hoog glas. Laat 5-10 minuten rijzen of tot het verdubbeld is in volume en schuimig. Als het niet opstijgt en schuimt, gooi de gist dan weg en koop een nieuwe partij gist voordat u verder gaat met het recept.


Donutdeeg:

Meng 450 g bloem, 1 kop warme melk, 60 g boter op kamertemperatuur, 3 dooiers, 2 el suiker en het gerijpte gistmengsel in de mixer op lage snelheid, met de deeghaakbevestiging totdat het deeg samen komt, ongeveer 2 minuten. Verhoog de snelheid iets en kneed nog eens 15-20 minuten of tot het deeg plakkerig is om aan te raken.

Pak het deeg op, vorm er een bal van. Boter een grote kom (om te laten rijzen), plaats de deegbal terug in de ingevette kom en vet de deegbal zelf in om te voorkomen dat deze een korst vormt.

Dek af met een schone theedoek, plaats op een warme tochtvrije plaats en laat 1-2 uur rijzen (afhankelijk van hoe warm het is) tot het minstens verdubbeld is in volume.
Knip 5 "x5" vierkanten bakpapier uit. Pons het deeg uit, draai het uit op het ingevette oppervlak (kan anti-aanbakspray gebruiken) en rol het op tot een dikte van 2 cm. Knip zoveel mogelijk rondjes uit met een ronde koekjessnijder van ongeveer 8 cm en plaats 1 deegschijf op 1 stuk bakpapier. Blijf opnieuw rollen en knip zoveel mogelijk donutschijven uit totdat je al het donutdeeg opgebruikt hebt.


Bedek de uitgesneden donuts met een schone theedoek en laat 45 minuten tot 1 uur rijzen of tot ze verdubbeld zijn.


Verhit de olie in een zware pan (gietijzer) tot 180 C. Om donuts te bakken, laat u er meerdere tegelijk vallen en laat u ze goudbruin worden voordat u naar de andere kant draait, ongeveer 1-2 minuten per kant.
Breng over naar keukenpapier of rooster om af te laten afkoelen.

Zodra de donuts voldoende afgekoeld zijn om vast te pakken rol je ze door een bakje kristalsuiker.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb